Programlama Dillerinin Düzeyleri

Bildiğiniz gibi günümüzde pek çok programlama dili vardır. Bir dil, bilgisayarın kullandığı dile ( 0 ve 1’ler) ne kadar yakınsa o kadar alçak seviyeli, ne kadar uzaksa (yani konuştuğumuz dile yakınsa) o kadar yüksek seviyeli olarak adlandırılır. Buna göre, dil seviyelerine (veya programlama dili kuşakları ) bakacak olursak:
1.KUŞAK DİLLER: MAKİNE DİLLERİ: 
      Veri ve program komutları, bilgisayarın elektriksel devrelerinin açık veya kapalı durumuna karşılık gelen 1 ve 0’larla ifade edilir. Her bilgisayar türünün kendi makine dili vardır. Kodlamanın zor olduğu, hata yapmaya çok açık dillerdir. Bu durum daha kolay yazılabilir ve anlaşılabilir olan “assembly” dilinin geliştirilmesini sağlamıştır.
2.KUŞAK DİLLER: ALÇAK SEVİYELİ DİLLER - ASSEMBLY DİLİ: 
      Günümüzde “assembly” diliçok alçak seviyeli olarak tabir edilir. Assembly dili ile yazılmış bir program, bir çevirici (translator veya assembler) ile makine diline çevrilerek çalıştırılır. Oldukça anlaşılabilir gözükmesine karşın çok basit bir iş için bile çok sayıda komut yazmak gerekmektedir. Kullanımı çok daha kolay olan dillerin ortaya çıkmış olması nedeniyle, neredeyse hiç kimse artık assembly ile program kodlamamaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu dil ortaya çıktığında ileriye atılmış çok büyük bir adımdı. 

3.KUŞAK DİLLER: YÜKSEK SEVİYELİ DİLLER: 
     1960’larda yaygınlaşmıştır. İngilizceye benzer ifadelerin kullanıldığı, aritmetik işlemlerde kullandığımız işaretlerin kullanıldığı, daha hızlı ve kolay program yazmayı sağlayan, programcının daha az çaba sarfettiği dillerdir Çok sayıda dil geliştirilmiştir: Pascal, Fortan, Cobol, Algol, PLI, C, C++, vb. Bu dillerin ifadeleri derleyici tarafından makine diline çevrilirler. Bu kuşak dillere “procedural” diller denmektedir. Bunun nedeni bu dillerle çözümün “nasıl” yapılacağını ayrıntılı olarak bildirmemizdir. 

4.KUŞAK DİLLER: ÇOK YÜKSEK SEVİYELİ DİLLER: 
      3. kuşak bir diller onlarca yüzlerce satır halinde kodlanan bir pogram, 4.kuşak dillerle birkaç satırda ifade edilir. Çünkü bu dillerle sadece “NE” istediğimizi bildiririz, 3. kuşak dillerde olduğu gibi “NASIL” yapılacağını söylemeyiz. Örnek olarak LISP, SNOBOL, FORTH, SQL verilebilir. Bilindiği gibi SQL ilişkisel (“relational”) veri tabanı sistemlerinde yaygın olarak kullanılan sorgulama dilidir (“query language”).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder