Belli Başlı Yüksek Seviyeli Programlama Dilleri

Fortran 
1954’te IBM tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra Fortran II, Fortran IV, Fortran 77, Fortran 90 sürümleri hazırlanmıştır. Mühendislik ve bilimsel uygulamalar için tasarlanmıştır. Matematiksel formüllerin ifade edilmesi son derece kolaydır. Mühendislik uygulamalarında hala yaygın olarak kullanılır.
COBOL 
 1954 – Komutları İngilizceye yakın. Ticari uygulamalar için uygundur. Günümüz ticari uygulamalarının yarısı Cobol ile yazılmıştır.
PL/I 
Hem bilimsel hem de ticari uygulamalara uygun. COBOL ve Fortran’ın birçok özelliğini taşır. 

Basic 
 1965’te akademik ortam için, Dartmouth kolejinden Kemeny ve Kurtz tarafından geliştirilmiştir. İlk yıllarda derleyicisi bedava olduğundan çok yaygın olarak kullanılmıştır; ticari alanda, bilimsel alanda ve oyun yazımında.
Pascal 
1968 – İsviçreli Wirth geliştirmiştir. En çok kullanılan sürümü Borland firmasının Turbo Pascal'’dır. İş ve bilim hayatında kullanılmıştır.
C  
1970  -  Bell Laboratuarlarında geliştirilmiştir. Makine diline çevrilmesi kolay ve sistem yazılımları yazmaya çok uygun bir dildir. UNIX işletim sistemi C diliyle yazılmıştır.
C++ 
1980’de AT&T firmasından Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir.1983 – 1989 ANSI, C’nin standart tanımını yaptı, 1990’da yayımlandı: ANSI/ISO 9899:1990 C++, C’ye birtakım ek özellikler ile nesne-yönelimli programlama (“object-oriented programming”) yetenekleri getirmiştir. Nesneler tekrar tekrar kullanılabilir yazılım bileşenleridir; yazılım geliştirmede büyük kolaylık (verimlilik) sağlarlar.
Diğer nesne-yönelimli diller:
Smalltalk  
 Nesne-yönemli (“object-oriented”) ilk programlama dili - Xerox’s Palo Alto Araştırma Merkezi
Java 
1993’de WWW’nin yaygınlaşması ve popülerliği nedeniyle, Sun Microsystems’den James Goslin tarafından 1995 senesinde Web sayfası oluşturmak için geliştirilmiştir. İşletim sisteminden bağımsızdır.
Ayrıca Visual Basic, Delphi (Object Pascal), Power Builder, vb. de nesne-yönelimli dillerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder